Labioplastie – Este o procedură chirurgicală, ce vizează modificarea formei și a mărimii labiilor în vederea unei îmbunătățiri a zonei intime.
Zona genitală începe să nu mai fie un subiect tabu, astfel tot mai multe femei apelează la proceduri de corectare. Labioplastia rămâne totuși un subiect delicat pentru majoritatea femeilor. Este de înțeles să existe anumite rețineri, dar este esențial ca acestea să înțeleagă că labioplastia este soluția pentru a elimina disconfortul, frustrările și neîncrederea în sine adunate cu timpul.
Femeile apelează la această intervenție atât din motive estetice, cât și din cauze funcționale. Cauzele pentru care apare această hipertrofie a țesutului labiei sunt încă nedescoperite, dar există o certitudine privind implicarea factorilor hormonali și ereditari.
Decizia de a efectua această operație trebuie să se bazeze pe o documentare în prealabil și un consult cu un specialist în vederea luării la cunoștință a tuturor aspectelor legate de intervenție.
În acest articol, vei regăsi informații utile despre ce presupune labioplastia și în ce condiții are loc recuperarea după procedură.
În ce constă intervenția de labioplastie
Labioplastia este o intervenție estetică și presupune diminuarea dimensiunii labiei externe sau interne. Corectarea prin această procedură implică atât reducerea dimensiunii, cât și schimbarea formei zonei intime prin eliminarea surplusului de țesut. Țesutul labial asimetric, subțiat sau hiperpigmentat determină un disconfort atât funcțional, cât și din punct de vedere estetic. Scopul labioplastiei este de a reda un aspect mult mai armonios și întinerit.
În majoritatea cazurilor, labioplastia este realizată atunci când se întâlnesc diferite dimensiuni ale labiilor. Mărimea lor poate afecta numeroase activități fizice, fapt care creează senzații puternice de disconfort și uneori chiar durere.
Este important de menționat că pentru realizarea acestei intervenții se regăsesc mai multe tehnici. În funcție de problema cu care se confruntă o pacientă, medicul estetician propune soluția cea mai potrivită pentru aceasta.
Întreaga procedură durează 30 minute, dar poate oscila în funcție de ajustări. Aceasta se poate efectua cu anestezie locală sau cu cea totală pentru a spori nivelul de confort al pacientei. Intervenția propriu-zisă presupune:
- În cazul labiilor mici – se efectuează o incizie în zona dintre mucoasă și țesutul labiilor și se elimină surplusul de piele în așa fel încât ambele părți să fie simetrice;
- În cazul labiilor mari – se are în vedere lipoaspirația în cazul în care labiile prezintă un surplus de țesut proeminent sau o adăugare de grăsime în situația în care nu există un volum corespunzător. După procedură, se pot produce mici umflături în zona respectivă dar sunt efecte minore, ce dispar în câteva zile.
Majoritatea pacientelor au o durată rapidă de recuperare, reușind o reluare a activităților în termen de maxim 2 zile.
Tehnici operatorii – Labioplastie
Ca tehnici chirurgicale care vizează reducerea labiilor menționăm:
- Tehnica “ajustării” – în timpul intervenției, o porțiune longitudinală din surplusul de țesut este eliminat în vederea diminuării labiei la o formă potrivită. În acest fel este realizată o simetrie și un contur cu un aspect mult mai natural. Este esențial de cunoscut faptul că această tehnică prezintă o perioadă de recuperare scurtă și un risc minim privind complicațiile.
- Tehnica wedge sau “felie de tort” – se recurge la această tehnică atunci când excesul labial este poziționat doar într-o secțiune a labiei interioare. Practic, cu ajutorul ei se îndepărtează partea centrală aflată în exces. La final, cicatricea este una extrem de mică (“de tip linie”) pe porțiunea internă și externă a labiei. Tehnica această este aleasă din ce în ce mai des pentru că oferă rezultate mult mai naturale.
- Tehnica Z – este o versiune a tehnicii wedge, reușind să ofere rezultate foarte bune. Prin intermediul ei, se păstrează aspectul natural al marginilor labiilor, producând efecte estetice clare.
- Tehnica dezepidermizării – presupune îndepărtarea unei părți superficiale din libia mică pentru a micșora dimensiunea și a menține sensibilitatea acesteia. Intervenția provoacă cicatrici minore, însă este o tehnică care se aplică în puține cazuri.
Cine poate apela la o astfel de intervenție?
Femeile cu vârsta între 20 și 40 de ani apelează de obicei la acest tip de procedură, dar nu există restricții din perspectiva vârstei. Cele mai multe femei solicită efectuarea intervenției de labioplastie deoarece:
- Se confruntă cu disconfort funcțional în timpul unor activități fizice precum alergat, mersul cu bicicleta etc.;
- Întâmpină nesiguranțe privind activitatea sexuală din cauza disconfortului;
- Dorește un aspect mult mai natural și o formă mult mai simetrică, fiind nemulțumită de forma actuală;
- Prezintă o lipsă a confortului în momentul purtării unor haine mulate – colanți, costum de baie etc;
- Se confruntă cu probleme hormonale după naștere;
- Întâmpină o scădere drastică în greutate.
Intervenția de labioplastie NU se poate efectua:
- La paciente care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani;
- În timpul menstruației;
- În timpul sarcinii.
Recomandări privind recuperarea postoperatorie
După efectuarea intervenției chirurgicale de labioplastie, majoritatea pacientelor se externează în aceeași zi, urmând apoi să se reîntoarcă pentru o consultație. Efectele după procedură sunt următoarele: disconfort local, vânătăi sau mici umflături. Acestea dispar treptat în 2 săptămâni. Recuperarea propriu-zisă poate dura între 3 – 8 săptămâni, în funcție de pacientă și de evoluția vindecării.
Procesul de vindecare depinde mult de îngrijirea intimă. O îngrijire corespunzătoare va elimina riscul de infecții. Datorită suturilor fine folosite pentru procedură, se produc mici cicatrici, dar care nu sunt vizibile.
Se recomandă evitarea:
- Contactului sexual timp de 6 săptămâni de la intervenție;
- Activităților fizice solicitante;
- Folosirii tampoanelor interne o perioadă;
- Fumatului pentru a nu apărea complicații;
- Hainelor strâmte timp de câteva zile (minim 10 zile).
Acestea sunt recomandări generale, dar în funcție de pacient, specialistul poate să ofere și alte indicații privind procesul de recuperare.
Există puține cazuri în care au apărut complicații, dar ca la orice intervenție chirurgicală există și acest risc. Pot apărea cicatrici, mici infecții sau dureri locale. Din acest motiv, este indicată o comunicare constantă cu medicul privind întreaga evoluție a procesului de recuperare.
Concluzii
O intervenție chirurgicală privind îmbunătățirea aspectului zonei intime este reprezentată de labioplastie. Procedura presupune diminuarea dimensiunii labiilor și corectarea formei acestora. Majoritatea femeilor apelează la această procedură din cauza disconfortului funcțional și estetic cu care se confruntă. Labioplastia este soluția pentru a scăpa de anxietatea și nesiguranța provocată de această problemă.
Dacă ești interesată de această procedură, apelează cu încredere la serviciile estetice oferite de dr. Panțuru. Programează o consultație și Dr. Panțuru îți stă la dispoziție pentru orice întrebare legată de intervenție și rezultate, oferindu-ți soluția potrivită.
Lasa un comentariu