Rinoseptoplastia este una dintre soluțiile sigure privind structura și sănătatea nasului, fiind o intervenție ce presupune atât corectarea deviației de sept, cât și remodelarea nasului. În prezent, rinoplastia reprezintă un concept umbrelă, care acoperă numeroase operații, fiind înțeles nu doar din perspectiva eliminării unui defect, ci și prin remodelarea unor structuri anatomice ale nasului.

Rolul acestor intervenții constă în crearea armoniei sau echilibrului privind estetica facială. Una dintre cele mai frecvente operații realizate pentru îndepărtarea problemelor respiratorii este rinoseptoplastia. Aceasta este o intervenție de corectare a septului, care intervine asupra problemelor de respirație cauzate de deviații ale septului.

Rinoplastia a devenit una dintre intervențiile cele mai căutate deoarece este operația ce modifică proporția nasului și îmbunătățește considerabil forma feței. Mai mult decât atât, prin intermediul rinoplastiei este îndepărtată cocoașa nazală și este modificată lățimea nasului.

Operația care vizează așezarea septului într-o poziție corectă și refacerea cartilajului poartă denumirea de septoplastie. Aceasta este realizată în scop medical, nefiind o opțiune pentru persoanele ce doresc o corectare din punct de vedere estetic.

Inteevenția de rinoseptoplastie implică efectuarea concomitentă a celor 2 proceduri chirurgicale, reușind o ameliorare a aspectului nasului atât din perspectiva funcțională, cât și din cea estetică.

În rândurile următoare vei regăsi informații utile despre ce presupune intervenția de rinoseptoplastia și ce avantaje oferă aceasta în ceea ce privește sănătatea și frumusețea nasului.

Ce presupune intervenția de rinoseptoplastie?

rinoseptoplastia
Sursa: Freepik.com

Rinoseptoplastia este considerată una dintre cele mai delicate, dar complexe intervenții de chirurgie plastică datorită varietății structurii fiziologice ale nasului și, totodată, a dorințelor pacienților în ceea ce privește estetica acestuia.

Este considerată o tehnică complexă de către chirurgii plasticieni, fiind din ce în ce mai căutată datorită rolului dublu pe care îl prezintă. Septoplastia reprezintă o intervenție chirurgicală utilizată la persoanele care se confruntă cu deviația de sept, aceasta având scopul de corectare. Practic, sunt eliminate barierele ce îngreunează procesul de respirație.

Sunt foarte multe persoane care au nevoie de această intervenție și apelează la rinoplastie, fiind efectuată într-o singură operație atât corectarea poziției septului nazal, cât și restructurarea nasului. Remodelarea nasului poate însemna:

  • Eliminarea cocoașei nazale;
  • Diminuarea proporției nasului;
  • Ridicarea vârfului nasului;
  • Îngustarea nărilor și înlăturarea asimetriilor.

Când se recomandă efectuarea intervenției de rinoseptoplastie?

cand se apeleaza la rinoseptoplastie
Sursa: Freepik.com

Putem vorbi despre un sept deviat în momentul în care perete dintre cele două fose nazale este deplasat provocând dereglarea funcției respiratorii (care diminuează cantitatea de aer necesară) și, totodată, un discomfort estetic.

Obstrucția nazală este cauzată în principal de deviația de sept. Dacă deviația se află într-un stadiu accentuat, pacientul se poate confrunta cu numeroase complicații precum infecțiile sinusurilor, hipersecreție sau sinuzită.

Cele mai multe persoane prezintă deviații ale septului, determinate de:

  • Traumatisme minore ale nasului (apărute în timpul adolescenței) sau traumatisme majore ce conduc la fracturarea elementelor septale;
  • Necorespondența între proporția cartilajului și cea a structurii osoase în care este localizat.

Fără corectarea acestei deviații, în timp pot să apară probleme de respirație, congestie nazală sau alte consecințe de natură respiratorie.

Folosind tehnici inovatoare și recunoscute în plan internațional, cu ajutorul rinoseptoplastiei se:

  • acționează la nivelul obstrucției nazale, eliminând dificultățile de respirație;
  • îmbunătățește considerabil estetica facială determinând creșterea calității vieții pacientului.

Specialiștii recomandă o consultație inițială, în care sunt discutate așteptările pacientului și totodată variantele de proceduri chirurgicale potrivite problemei cu care se confruntă acesta, atât din perspectiva funcțională, cât și din cea estetică.

Consultația va cuprinde o analiză facială bazată pe fotografii elocvente realizate cu ajutorul unui program special, în care sunt indicate îmbunătățirile ce se pot aduce la nivelul nasului. În urma acesteia, se va putea lua o decizie cu privire la intervenția potrivită pacientului.

Din perspectiva vârstei, pacienții cu vârsta mai mică de 18 ani, pot realiza intervenția doar cu acordul părinților și ținând cont de particularitățile cazurilor (dificultăți funcționale privind procesul de respirație sau alte deformații nazoseptale). În cazul fetelor, vârsta minimă pentru o astfel de intervenție este de 16 ani, iar în cazul băieților de 18 ani.

Cum decurge operația de rinoseptoplastie?

procedura
Sursa: Freepik.com

Consecințele anatomice și funcționale în situația deformației nazoseptale pot fi îndepărtate de chirurgul plastician folosind numeroase tehnici chirurgicale, de ultimă generație, potrivite acestui tip de imperfecțiuni.

După ce are loc anestezia generală a pacientului, intervenția începe cu o incizie în zona septului nazal și îndepărtarea membranei cu scopul de corecta poziția acestuia. Ulterior așezării septului într-o formă naturală (pe mijlocul nasului), se elimină cartilajele în plus și se reatașează membrana. Intervenția se concretizează cu rearanjarea nasului și a piramidei nazale. Întreaga operație poate dura între 3-4 ore, dar poate oscila în funcție de complexitatea cazului.

Ce implică recuperarea post intervenție?

recuperare rinoseptoplastie
Sursa: Freepik.com

Perioada de recuperare după intervenția de rinoseptoplastie presupune o refacere treptată, însă după aproximativ 10-14 zile se poate remarca dispariția posibilelor semne firești (edem sau vânătăi). În primele zile de la efectuarea intervenției, se recomandă evitarea:

  • Aplecatului în față;
  • Purtării ochelarilor de vedere (câteva săptămâni);
  • Expunerii solară (minim 2 săptămâni);
  • Dormitului pe burtă.

După intervenție, nu va fi nevoie de o altă operație privind deviația de sept deoarece aceasta oferă rezultate permanente. Privind din perspectiva esteticii, cu trecerea timpului, se va definitiva structura și forma nasului. În vederea maximizării rezultatelor, chirurgul plastician îi va oferi pacientului îndrumări privind modalitatea de îngrijire, astfel încât să nu existe riscul de accidentări.

Ce avantaje oferă rinoseptoplastia?

Avantaje rinoseptoplastie
Sursa: Freepik.com

În vederea rezolvării problemelor cauzate de un sept deviat, operația de rinoseptoplastia este o soluție sigură și eficientă. Repoziționând septul în mijlocul nasului, se vor înlătura toate barierele care îngreunau procesul de respirație. Printre principalele beneficii menționăm:

  • Îmbunătățirea permanentă a respirației;
  • Recuperare rapidă;
  • Îmbunătățirea calității somnului;
  • Diminuarea sforăitului.

Totodată, prin intermediul rinoseptoplastiei se abordează și latura estetică a nasului, prin remodelarea cu succes a formei, având în acest fel numeroase avantaje, printre care:

  • Obținerea unui efect natural privind forma și structura nasului;
  • Dobândirea unei simetrii faciale;
  • Eliminarea unor bariere de ordin psihologic care aveau consecințe asupra respectului de sine a pacientului;
  • O viață mult mai activă din punct de vedere social.

De asemenea, rinoseptoplastia reprezintă una dintre procedurile care implică o durere minimă, asociată mai mult cu disconfortul deoarece aceasta vizează o rezecție la nivelul cartilajelor și a oaselor nazale.

Rezultatele rinoseptoplastiei sunt cu adevărat spectaculoase, îmbunătățind atât partea funcțională, cât și cea estetică a nasului. În cazul în care consideri că ești apt(ă) pentru o astfel de operație estetică sau ai alte întrebări legate de rinoseptoplastie, programează o consultație la cabinetul Dr. Panțuru pentru a afla mai multe detalii.

 

Lasa un comentariu

Call Now Button