Frumusețea este definită ca un aspect care aduce bucurie și încântare privirii și se spune că este, de cele mai multe ori, subiectivă. Ralph Waldo Emerson susținea că: „Dragostea de frumusețe este gust, iar crearea de frumusețe este artă”.

În societatea actuală, aspectul fizic contează și, chiar dacă nu este bine să lăsăm stereotipurile să ne afecteze judecata, trebuie să ne și simțim bine în pielea noastră! Iar, în ceea ce privește frumusețea feței, nasul este cel mai important element, creând o armonie între toate trăsăturile pe care le avem. De aceea, foarte multe femei apelează la remodelarea estetică a nasului, numită, în termeni de specialitate, rinoplastie.

Tipuri de operații estetice ale nasului

Rinoplastia se definește ca fiind intervenția chirurgicală care corectează diferite imperfecțiuni ale nasului, oferind chipului proporții armonioase. Există, însă, și alte operații estetice care pot fi realizate pentru corecția nasului. De plidă:

Septoplastia – corectează problemele care țin de aspectul funcțional – îndeplinește rolul de a asigura o respirație corectă. În această situație, se va efectua o corecție de deviație de sept sau a hipetrofiei cornetelor nazale.

Rinoseptoplastia este operația care le îmbină pe ambele și are scopul de a corecta atât problemele de natură medicală (îmbunătățește respirația), cât și pe cele de natură estetică (îmbunățirea aspectului fizic).

Cine poate apela la această intervenție?

Pacienții care prezintă anumite defecte din naștere sau în urma unor traume sau care au dificultăți în respirație pot apela la un specialist pentru o astfel de intervenție. Tipul de operație poate fi stabilit doar de chirurgul estetician, în urma unei consultații de specialitate. Procedura în sine nu implică niște pași standard, care să fie valabili pentru toți pacienții, prin urmare, fiecare operație este unică și este efectuată în conformitate cu particularitățile fiecărui pacient.

Vârsta minimă necesară este de 16 ani la fete, fiind necesar acordul părinților în această situație, și de 18 ani în cazul băieților, deoarece după acest interval oasele au atins pragul maturității.

Evaluare preoperatorie

Așadar, orice procedură chirurgicală necesită o evaluare înainte de operație. Astfel că, în cadrul consultației se vor analiza condițiile medicale existente care vizează problemele de respirație și anume: utilizarea frecventă a picăturilor de nas, diferite alergii, tratamente, medicamente sau dacă s-au efectuat anumite proceduri anterior. Accentul trebuie să cadă pe o comunicare deschisă și eficientă între pacient și medicul estetician.

Se va examina zona, estimându-se diverși parametri care să ajute la obținerea unor rezultate optime – pielea, dimensiunea, asimetria, forma ș.a.m.d.

În funcție de particularitățile fiecărui pacient (structura nasului și alte trăsături ale feței), se poate stabili dacă dorințele și așteptările acestuia sunt sau nu realiste. De asemenea, i se vor explica care vor fi modificările care trebuie aduse pentru a obține o integrare armonioasă a nasului cu restul trăsăturilor faciale.

Am putea compara nasul cu o ușă: piramada nazală este cadrul, iar septul nazal constituie ușa. Pentru a avea o ușă aliniată, e necesar ca și rama să fie aliniată; e imposibil să aliniem un sept nazal dacă avem deviată piramida nazală; prin intermediul unei rinoseptopastii se poate realiza o aliniere a piramadei și a septului nazal, precum și o simetrie între cele două nări.

Recomandări înainte de operație:

  • Nu trebuie să mâncați sau să beți nimic înainte cu 6 ore;
  • Renunțați la machiaj, bijuterii;
  • Purtați îmbrăcăminte adecvată (haine care nu se trag peste cap);
  • Renunțați la tutun (acest lucru va favoriza vindecarea cicatricilor și va ajuta la evitarea formării unor cheaguri de sânge).

Recomandări post-operatorii:

  • Timp de cel puțin două săptămâni după efectuarea intervenției, renunțați la eforturile fizice, așadar evitați sala de fitness sau practicarea oricărui alt sport. În niciun caz nu este indicat să ridicați greutăți mari, să faceți aerobic sau jogging.
  • Nu vă suflați nasul excesiv, deoarece în primele trei săptămâni zona este destul de sensibilă, iar activitățile de acest gen o pot irita.
  • Evitați consumul de alcool deoarece, în combinație cu anumite medicamente, poate avea efecte adverse.
  • Nu fumați deoarece acest lucru poate duce la îngreunarea procesului de vindecare.
  • Încercați să purtați cămași, nu tricouri sau alte haine care să vă pună în pericol de accidentare.
  • Nu comparați rezultatele dumneavoastră cu ale altora. Fiecare persoană este diferită, iar trăsăturile feței depind de la o persoană la alta în funcție de numeroși factori.
  • Nu se recomandă purtarea ochelarilor timp de cel puțin 6 săptămâni după operație.
  • Utilizați comprese reci care ajută la ameliorarea durerii.
  • Pe nas se vor purta benzi adezive timp de 10 zile.

Impactul emoțional

În urma unei intervenții chirurgicale, procesul de vindecare durează, așadar oamenii trec prin anumite etape emoționale. Acestea pot fi:

  1. Îndoiala – în general, în primele 3-5 zile după operație pacienții se îngrijorează, se întreabă dacă procedura a decurs bine etc. Nu vă faceți griji, este normal ca zona să fie mai sensibilă și să fie umflată.
  2. Identificarea – la 1-3 săptămâni după ce corpul se vindecă, pacientul se privește în oglindă și îi este dificil să se recunoască pe sine.
  3. Mulțumirea/Satisfacția – după 3-6 luni postoperator, majoritatea oamenilor sunt mulțumiți de rezultatele obținute, fiind fericiți cu noua lor înfățișare.

În concluzie, rinoseptoplastia aduce pacientului beneficii atât la nivel estetic, cât și la nivel funcțional, deoarece prin intermediul acestei proceduri se corectează atât deviația de sept, cât și aspectul estetic. Pentru rezultate optime, pacientul trebuie să comunice deschis cu medicul, să-i explice ceea ce-și dorește, dar – cel mai important – trebuie să aibă și așteptări realiste.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Call Now Button