Peeling-ul este o procedură de ordin estetic prin care se stimulează reînnoirea celulelor pielii printr-o curățare controlată.
Ea este realizată de medicul de specialitate și implică o curățare atentă a tenului. Procedura poate fi utilizată pentru a atenua sau chiar elimina anumite pete și/sau cicatricile acneice. Dar, poate fi utilizată și în tratamentului ridurilor și al estompării liniilor de expresie.
Peeling-ul – În ce constă procedura?
Cuvântul peeling provine din engleza „to peel”, care înseamnă a coji sau a decoji. Dicționarul ne oferă următoarea definiție:
PEELING PÍ-/ s. n. = intervenție dermatologică prin care se descuamează pielea feței pentru îndepărtarea cicatricelor sau în scop estetic.
Peeling-ul este o variantă sigură de reînnoire a celulelor pielii, fiind una dintre cele mai căutate proceduri estetice la momentul actual. Procedura presupune utilizarea unor substanțe exfoliante, cu proprietăți puternice, care elimină epiderma și ajută procesul de refacere cutanată.
Tipuri de peeling
Întâlnim 2 tipuri de peeling, și anume:
1.Peeling-ul fizic – se realizează cu ajutorul unor agenți de curățare, care realizează un peeling mecanic cu dispozitive și creme speciale. Acestea efectuează pe piele o acțiune specifică de microdermabraziune. Unele dintre beneficii pot fi observate imediat de către pacient chiar și după o singură procedură, motiv pentru care sunt extrem de solicitate. Mai ales că este mai puțin agresiv decât peeling-ul chimic.
2.Peeling-ul chimic – se poate face corect doar de către medicul estetician, deoarece necesită aplicarea unor agenți chimici puternici, precum acizii salicilici, glicolici și retinoici. Aceștia au rolul de a îndepărta straturile superficiale ale pielii, astfel încât aceasta să se poată regenera și să recapete un aspect mai estetic.
În funcție de substanțele exfoliante utilizate și metodele alese, se pot realiza mai multe tipuri de peeling. Acesta poate fi efectuat:
1.superficial – acționează doar la nivel de epidermă și este indicat pentru tratamentul petelor și a cicatricilor minore, pe lângă prevenirea apariției acneei. Nu este indicată această procedură persoanelor ce se confruntă cu infecții active la nivelul pielii sau alte afecțiuni mai grave, sarcina și alăptarea.
2.mediu – este indicat pentru a netezi ridurile și petele mai profunde. Este eficient pentru pielea matură, dar și în corectarea semnelor acneice și a modificărilor pigmentare. Nu este recomandată această procedură persoanelor ce se confruntă cu eczeme și infecții active, sarcina și alăptarea.
3.profund – Procedura presupune de fapt un liftingul facial non-chirurgical. Peeling-ul profund implică exfolierea totală a epidermului prin intermediul utilizării fenolului la nivelul pielii. Se face obligatoriu în clinicile medicale cu anestezie și monitorizare strictă.
Beneficiile peelingului chimic
Principalele beneficii ale peeling-ului chimic sunt următoarele:
- reducerea cicatricilor și urmelor acneice;
- rejuvenarea straturilor pielii, îmbunătățirea aspectului acesteia;
- reducerea petelor cauzate din pricina înaintării în vârstă sau a expunerii exagerate la soare;
- eliminarea ridurilor superficiale și a liniilor de expresie;
- creșterea luminozității cutanate;
- creșterea producției de colagen și îmbunătățirea considerabilă a elasticității pielii;
- stimularea producției de colagen.
Rezultatele peelingului chimic depind de:
- gradul de curățare ce se efectuează (acesta poate fi superficial, mediu sau profund),
- substanțele utilizate,
- particularitățile pielii fiecărei persoane ce dorește această procedură.
Efectele peelingului chimic pot fi văzute din a doua ședință de tratament, iar în această perioadă este indicat să se folosească o cremă hidratantă eficientă. Aceasta trebuie să fie cu factor de protecție solară mare, deoarece pielea este foarte sensibilă, roșiatică și cu tendința clară de decojire.
Dacă pielea unei persoane are nevoie de un tratament intensiv anti-îmbătrânire pentru liniile profunde și riduri, trebuie să știi că există și un peeling special în acest sens. Este o procedură perfectă pentru pielea matură, deoarece conține retinol în concentrația sa maximă și are o acțiune hidratantă puternică datorită acidului hialuronic.
Peelingul anti-îmbătrânire pentru pielea sensibilă ce conține și retinol în compoziție, are ca beneficii:
- stimularea creșterii producției de colagen și elastină;
- reducerea ridurilor și liniilor de expresie, cauzate de îmbătrânirea prematură prin expunerea excesivă la soare sau de îmbătrânirea naturală a pielii.
Dacă se dorește un ten luminos, strălucitor, este bine de menționat că există și o procedură de curățare cu rol de iluminare. Aceasta are numeroase efecte pozitive pe lângă cel principal, mai exact:
- combate eficient urmele datorate poluării și radicalii liberi;
- are acțiune antioxidantă și stimulează reînnoirea celulară;
- previne și atenuează liniile fine și ridurile.
Mituri despre peelingul chimic
Procedurile estetice, inclusiv peelingul sunt întotdeauna înconjurate de anumite mituri. Printre cele mai discutate mituri, menționăm:
- Peeling-ul chimic poate fi dureros – în situația peeling-urilor superficiale, poți simți mici furnicături sau înțepături. Dar, există și cazul unor peeling-uri profunde, unde este nevoie de anumite anestezice deoarece este o procedură complexă;
- Peeling-ul nu este recomandat persoanelor ce au pielea sensibilă și uscată – această procedură se dovedește a fi sigură deoarece elimină celulele moarte ale pielii și contribuie la refacerea țesuturilor pielii. Pentru pielea sensibilă există numeroase peelinguri ce au integrate acțiuni specifice antiinflamatorii, care calmează și ameliorează zona tratată.
- Peeling-ul este realizat doar de persoanele cu acnee – acest tratament este eficient în tratarea problemelor acneice și a altor imperfecțiuni, dar acesta poate fi utilizat și în întreținerea sănătății pielii. Mai exact, peeling-ul împiedică îmbătrânirea prematură a pielii și ajută la hidratarea și menținerea aspectului luminos al acesteia;
- Peeling-ul se poate realiza numai iarna – deși este o simplă prejudecată, specialiștii în medicina estetică recomandă să se efectueze tratamentul în această perioadă a anului, deoarece expunerea la soare este mai mică. Evitarea expunerii la soare se poate face mult mai greu vara, dar cu toate acestea, peelingul chimic este o procedură estetică posibil a fi efectuată în orice moment al anului, atâta timp cât persoana ce o solicită este conștientă că trebuie să aibă o disciplină riguroasă în ceea ce privește respectarea indicațiilor post-peeling, inclusiv utilizarea de creme de protecție solară cu un factor foarte ridicat.
Reguli post-peeling
După un peeling chimic protecția solară este mai mult decât obligatorie. Peelingul va subția automat pielea și o va lăsa expusă razelor solare, astfel încât protecția este esențială. După un peeling se utilizează săpunuri neutre în primele zile după procedură și va fi nevoie ca pielea să fie hidratată permanent.
După această procedură, tegumentul este foarte sensibil în zona în care s-a acționat și, prin urmare, se recomandă:
- evitarea expunerii la soare;
- utilizarea unor produse de protecție solară la fiecare 4 ore;
- evitarea atingerii cu mâinile pe suprafața respectivă.
Acum că ai aflat informații utile despre peeling-ul chimic și te gândești la această procedură non-chirurgicală, programează o consultație la cabinetul Dr. Panturu.
Lasa un comentariu