Aplicarea botoxului a fost procedura numărul 1 efectuată de chirurgii esteticieni, din 1999 și până în prezent.
Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă faptul că este un tratament sigur, beneficiile toxinei botulinice sunt variate și se adresează unui public foarte larg.
Ce este toxina botulinică?
Denumită popular botox, toxina botulinică nu este altceva decât o substanță produsă de bacteria Clostridium Botulinum, un microorganism care provoacă și boala cunoscută sub numele de botulism.
Toxina botulinică este o neurotoxină, o proteină care inhibă transmiterea impulsurilor în joncțiunile neuromusculare. Există mai multe tipuri de toxină botulinică, clasificate de către specialiști de la A la G. În medicină, cel mai utilizat tip de toxină botulinică este tipul A (botoxul).
Edward Schantz și Alan B. Scott sunt pionieri în utilizarea medicală a toxinei botulinice. Inițial, a fost folosită pentru tratarea strabismului și, mai târziu, în medicina estetică.
Unde se găsește toxina botulinică în stare naturală?
Toxina botulinică apare în produsele alimentare ca urmare a depozitării sau conservării necorespunzătoare a alimentelor. Ea se reproduce în condiții anaerobe.
Otrăvirea cu toxina botulinică poate să apară ca urmare a consumului de conserve de carne, dar și de legume sau fructe. Conserva care a fost infestată cu toxine botulinice are ca elemente distinctive:
- un fund convex
- emiterea unui șuierat caracteristic la deschiderea capacului.
Bacteria botulismului se găsește și în mierea de albine, incorect depozitată.
Pentru cine este recomandată toxina botulinică?
Procedura estetică este indicată persoanelor care au riduri profunde și linii de expresie cauzate de:
- îmbătrânirea naturală ori prematură a pielii
- o hiperactivitate a mușchilor din zona feței, care se poate manifesta chiar și la 20 de ani.
Toxina botulinică este, de asemenea, indicată pentru:
- a controla transpirația în anumite zone (mâini, picioare și axile),
- alte situații mai puțin cunoscute, de exemplu, pentru tratamentul migrenelor.
Care sunt Beneficiile tratamentului cu toxina botulinică?
Aplicarea toxinei botulinice are o serie de avantaje, precum:
- reduce efectele hiperactivității mușchilor faciali, manifestare care este responsabilă de apariția ridurilor dinamice (așa cum sunt ele numite de către specialiști);
- netezește liniile și/ sau semnele de expresie cauzate de îmbătrânirea naturală a pielii;
- îmbunătățește stima de sine;
- lasă fața mai odihnită și mai relaxată;
- poate fi utilizată preventiv, pentru a evita formarea semnelor de expresie;
- atenuează sau netezește ridurile prezente în diferite zone ale feței (între sprâncene și pe frunte);
- modifică poziția structurilor anatomice ale feței, cum ar fi: ridicarea sprâncenelor, a colțurilor gurii, prevenirea expunerii gingiei atunci când persoana zâmbește.
Toxina botulinică și medicina estetică
Dozele acestei toxine utilizate în scop estetic sunt mici și sunt lipsite de risc de otrăvire. Totuși, după administrarea toxinei botulinice sub formă de injecții, sunt posibile anumite efecte secundare. Astfel, această procedură trebuie efectuată obligatoriu de către un medic specializat în medicina estetică.
Toxina botulinică utilizată în clinicele estetice este purificată și utilizată pentru a evita contracția musculară, determinând relaxarea regiunii și diminuând ridurile și liniile de expresie.
În momentul în care este aplicată, toxina botulinică împiedică eliberarea unei substanțe numite acetilcolină de către neuroni, într-un mod similar actului de a plasa o bandă izolatoare pe un fir electric. Contracția mușchilor este astfel blocată, ceea ce are ca efect prevenirea formării semnelor cauzate de îmbătrânirea naturală a pielii.
Dacă este administrată în cantități mari de persoane neavizate, acesta blochează semnalele nervoase de la creier la mușchi. În cazuri extreme, conduce la paralizia mușchilor sistemului respirator și chiar deces.
Cum se efectuează un tratament estetic cu toxină botulinică?
Tratamentul cu toxina botulinică este rapid și nu provoacă dureri. Se realizează după aplicarea unui anestezic local și durează aproximativ 15-20 de minute. Apoi, se injectează toxina botulinică cu ajutorul unui ac fin.
În general, pacientul se întoarce la control după aproximativ 2 săptămâni. Dacă este necesar, specialistul va face mici corecturi pentru a asigura o calitate superioară a tratamentului.
Rezultatele acestei intervenții estetice apar după 7-10 și durează între 4 și 6 luni. Ideal este ca pacientul să efectueze tratamentul preventiv (înainte de trecerea celor 6 luni), evitând formarea ridurilor noi.
Are botoxul reacții adverse?
Cea mai frecventă complicație după intervenție chirurgicală este durerea prezentă la locul injectării cu botox. Ocazional, poate să apară o slăbiciune musculară sau o durere musculară în tot corpul. După injectarea toxinei botulinice, poate să persiste o erupție roșie la locul injectării timp de câteva zile.
O cantitate crescută de botox sau aplicarea frecventă a acestor tratamente pot crea „efectul de mască”, deoarece mușchii feței sunt paralizați și nu mai funcționează corect.
Contraindicațiile tratamentului cu toxina botulinică
Deși este o procedură foarte sigură și a fost testată cu succes la pacienții din întreaga lume, toxina botulinică nu este indicată femeilor însărcinate și a tinerelor mame care alăptează.
Lasa un comentariu