Orice arsură, rănire sau alte tipuri de traume (de exemplu, intervențiile chirurgicale) pot provoca cicatrici. Formarea de cicatrici este un răspuns normal la astfel de factori, fiind de fapt un mod în care organismul își vindecă structura cutanată rănită.
Cicatricile pot afecta doar partea superficială a pielii sau pot implica și țesuturile mai profunde, inclusiv nervii și tendoanele. Cu aspect roșiatic, reliefat, ferm sau îngroșat, cicatricile pot fi excesiv de sensibile, limitând mișcarea sau funcționarea normală a zonei în care se află.
Dacă sunt mici sau se află într-o zonă ascunsă, cicatricile nu devin o problemă. În timp ce unele persoane le consideră drept particularități ale corpului lor, altele își doresc să apeleze la un tratament de eliminare cicatrici pentru a restabili încrederea în sine. Iată ce trebuie să știi despre cicatrici.
Cum apar cicatricile?
Cicatrizarea este un proces natural de vindecare a pielii după o traumă pe care a suferit-o. Ca parte a sistemului imunitar, pielea este bariera care protejează organismul de germeni și alte elemente dăunătoare. Când pielea este rănită, organismul creează un țesut nou format din colagen pentru a ajuta la sigilarea rănilor.
Colagenul are un rol decisiv în întărirea pielii și ajutarea cartilajului care protejează articulațiile. La apariția unei cicatrici, fibrele de colagen repară pielea deteriorată și închid rănile deschise. Noul țesut oferă protecție împotriva infecțiilor.
Ce factori pot influența cicatricile?
Factorii care influențează cicatricile sunt:
- Tipul de incizie chirurgicală, locul unde a fost efectuată operația și modul de îngrijire după intervenție;
- Adâncimea și dimensiunea rănii sau tăieturii – cu cât rana este mai adâncă și mai lungă, cu atât procesul de recuperare se va prelungi, determinând adesea cicatrici. Acest fenomen este cauzat de faptul că o incizie mai mare este expusă la un nivel ridicat de stres atunci când te miști.
- Vârsta – odată cu îmbătrânirea, pielea devine mai subțire și mai lipsită de elasticitate din cauză că nivelul de colagen scade. Această modificare conduce la subțierea stratului de grăsime de sub piele, motiv pentru care aceasta nu se va mai vindeca la fel de eficient odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, apariția de cicatrici poate fi influențată și de alte cauze (expunerea la soare, fumat, poluanți).
- Structura genetică – dacă părinții sau alte rude au tendința de a avea cicatrici profunde, poți fi predispus la același tip de cicatrice. De aceea, dacă vorbim de o tendință genetică de a face cicatrici, atunci acest lucru ar trebui comunicat chirurgului.
- Etnia – studiile arată că persoanele din anumite regiuni geografice sunt mai predispuse la formarea de cicatrice hipertrofice sau cheloide față de altele. Totodată, nuanța cicatricilor depinde de culoarea pielii. Astfel, pe pielea deschisă, cicatricile au o culoare apropiată de cea a pielii din jur. Cu toate acestea, în cazul pielii mai închise, cicatricile pot avea nuanțe mai întunecate decât țesutul cutanat din jur.
Cum sunt diagnosticate cicatricile?
Cicatricile se pot diagnostica cu ușurință, prin urmărirea modului de vindecare a pielii după o formă de rănire. Medicul estetician va evalua în cadrul consultației particularitățile și cauza acestor cicatrice. El va analiza dimensiunea, textura și culoarea pentru a stabili tipul acesteia.
Tratamentul pentru cicatrici diferă în funcție de tipul de cicatrici, de localizarea acestora, de cauza și de vechimea lor.
Care sunt tipurile de cicatrici?
Cicatricile pot fi:
- Cicatrici cheloide – apar în urma unui proces de vindecare prea agresiv, extinzându-se mai departe de vătămarea inițială. Dacă nu este tratată la timp, acest tip de cicatrice poate împiedica mișcările normale. Se întâlnesc frecvent în rândul persoanelor mai închise la ten.
- Cicatrici de contractură – apărute în situația arsurilor, aceste cicatrici strâng pielea și afectează capacitatea de mișcare. Pot ajunge în structurile profunde ale pielii afectând mușchii și nervii.
- Cicatrici hipertrofice – asemănătoare cu cicatricile cheloide, cele hipertrofice se remarcă printr-un aspect înălțat, în nuanțe roșiatice. Totuși, ele nu depășesc limita leziunii.
- Cicatrici post-acneice – în cazul acneei severe, cicatricile pot varia de la gropițe adânci la cicatrici cu aspect unghiular sau ondulat. Opțiunile de tratament țin cont de tipurile de cicatrici provocate de acnee.
Ce efecte pot avea cicatricile?
Cu toate că reprezintă un rezultat al procesului de vindecare, cicatricile pot fi devastatoare atât din punct de vedere estetic, cât și emoțional. Ele pot influența negativ stima de sine și pot conduce la probleme psihologice majore, mai ales dacă se află într-o zonă la vedere.
De asemenea, cicatricile pot genera:
- Durere și sensibilitate;
- Prurit;
- Anxietate sau depresie, etc.
Ce opțiuni de tratare a cicatricilor sunt disponibile?
Din moment ce devin permanente pe piele, oamenii caută metode de a le elimina sau de a le estompa. De aceea, medicii esteticieni recomandă:
1.Îndepărtarea cicatricilor cu laser
Este o opțiune neinvazivă, care utilizează o lumină intensă pentru a reduce dimensiunea, forma și culoarea cicatricilor.
2. Injecții cu steroizi
Pentru cicatricile prea evidențiate, injecțiile cu steroizi pot micșora dimensiunea lor și le pot uniformiza la nivelul suprafeței pielii.
3. Crioterapia
Este o procedură estetică, care implică înghețarea cicatricilor.
4. Terapia prin presiune
Presupune utilizarea unui aparat de presiune pe cicatrice. Acestea pot fi purtate zi și noapte, timp de 4 – 6 luni.
5. Proceduri chirurgicale estetice
Dacă cicatricea nu poate fi eliminată prin metode neinvazive, chirurgul estetician poate îndepărta cicatricea printr-o incizie, care va fi închisă cu suturi speciale.
Pentru închiderea plăgii, mai pot fi utilizate uneori și grefele de piele. Procedura implică înlocuirea sau atașarea pielii într-o zonă afectată de cicatrice. Totuși, metoda grefelor nu se efectuează frecvent pe cicatricile hipertrofice sau cheloide.
6. Dermabraziune
Este o tehnică de exfoliere, care se realizează sub anestezie, cu ajutorul unui instrument rotativ de șlefuire menit să îndepărteze și să niveleze straturile exterioare ale pielii. Tratamentul facilitează creșterea unui nou strat de piele, eliminând astfel cicatricea.
7. Mezoterapia
Se referă la o tehnică minim-invazivă și atraumatică, efectuată cu ajutorul unui mezoroller sau a unor dispozitive de dermoelectroporație (fără ace). Aceste instrumente permit introducerea unor substanțe hrănitoare în profunzimea pielii astfel încât să favorizeze vindecarea rapidă.
Impulsionează microcirculația și producția de colagen, diminuând concomitent cicatricile.
8. Injecțiile cu botox
Sunt lipsite de durere, oferă rezultate rapide și, conform unui studiu publicat în 2018, s-a dovedit că îmbunătățesc aspectul cicatricilor faciale.
9. Terapia PRP
Aplicată pentru recuperarea rănilor, procedura diminuează considerabil cicatricile. Folosește sângele pacientului, care este procesat în vederea obținerii unei plasme bogate în trombocite, pentru a reface țesuturile cutanate.
10. Peeling-uri chimice
Vizând reînnoirea celulelor pielii, procedurile de peeling chimic se utilizează pentru a diminua sau elimina petele, cicatricile acneice, ridurile sau liniile de expresie.
11. Injecțiile cu acid hialuronic
Acidul hialuronic (HA), componenta principală a matricei extracelulare, este considerat unul dintre elementele cheie în procesul de regenerare a țesuturilor.
12. Radiofrecvența
Utilizând unde radio, această tehnică permite pătrunderea căldurii între electrozii plasați pe piele către straturile dermice mai profunde pentru a favoriza producția de colagen și a îndepărta cicatricile. Colagenul este descompus și remodelat pentru ca pielea să capete un aspect mai neted.
Dacă intenționezi să scapi de cicatrici, atunci programează o consultație la cabinetul Dr. Panțuru pentru a descoperi ce tratament estetic este potrivit pentru tine.
Lasa un comentariu