Istoria chirurgiei estetice ne arată că prima liposucție din lume a fost efectuată la scurt timp după Primul Război Mondial, mai precis în anul 1926, de către un doctor francez care a încercat să introducă, în lumea medicală, conceptul de remodelare corporală prin îndepărtarea grăsimii.

Operația, însă, a fost declarată un eșec, iar dacă în următoarele câteva decenii nu a mai prezentat niciun fel de interes pentru medici, în anii `70, liposucția a început, cu adevărat, să-și facă loc printre intervențiile de chirurgie plastică și estetică. Primul pas a fost făcut în 1974, când doi ginecologi din Italia, tată și fiu, au inventat canula.

Mai apoi, începând cu anii `80, când medicii din întreaga lume și-au dat seama de potențialul unei astfel de operații, a apărut și interesul pentru revoluționarea procedurii.

În scurt timp, liposucția a început să devină tot populară, în special în Statele Unite ale Americii, unde, în 1985, a fost inventată liposucția tumescentă – cea mai frecventă procedură de lipoaspiraţie și în zilele noastre.

Liposucția în cifre

În continuare, popularitatea operației de remodelare corporală prin îndepărtarea excesului de grăsime rămâne deosebit de crescută în America, însă este extinsă și în restul lumii, inclusiv în micile țări europene, precum România. Mai precis, în 2016 au fost efectuate 1.453.340 de operații de liposucție, la nivel mondial.

Totuși, fără doar și poate cea mai mare cerere pentru liposucție este înregistrată de SUA, unde de 4 ani consecutivi această procedură ocupă primul loc în topul operațiilor estetice, urmată fiind de mărirea sânilor cu implanturi de silicon.

Potrivit ultimului raport al Societății Americane de Chirurgie Estetică, în anul 2016, americanii au cheltuit aproximativ 1,4 miliarde de dolari pe un număr total de 414.335 de liposucții efectuate.

În România, în 2016, au fost realizate 3.909 operații de liposucție. Tot în jur de 3.000 este și numărul lunar al căutărilor efectuate de români pe internet cu privire la abdomen și la diferitele metode în care pot obține un apartament plat sau perfect. Așadar, așa cum era de așteptat, cea mai populară dintre liposucții este cea abdominală.

Tipuri de liposucție abdominală

Numită, în termeni medicali, și lipoaspirație sau liposculptură, această procedură poate viza diferite zone ale corpului în care excesul de grăsime este dificil de îndepărtat prin alte metode, precum sportul sau dieta.

Astfel, există liposucția brațelor, lipoaspirația coapselor, liposucția flancurilor, lipoaspirație pentru gușă, liposucția gambelor și lipoapirație pentru spate.

În general, însă, cea mai cunoscută și mai cerută dintre liposucții este cea pentru burtă, adică cea abdominală, care poate fi de diferite tipuri:

  • Liposucţia tumescentă – cum spuneam, este cea mai frecventă procedură de lipoaspiraţie deși este și cea mai veche. Aceasta presupune injectarea unui amestec de ser fiziologic, anestezic local şi o substanţă cu rol de contractare a vaselor de sânge, iar mai apoi colectarea şi evacuarea celulelor de grăsime cu ajutorul unei canule introduse în abdomen printr-o incizie cu mărime de 2-3 mm.
  • Liposucţia laser – presupune topirea grăsimii cu ajutorul unui fascicul laser emis de o canulă introdusă subcutanat în abdomen. Mai apoi, eliminarea lichidului se efectuează ca și în cazul liposucției tumescente.
  • VaserLipo – tipul de liposucţie care distruge țesutul adipos cu ajutorul ultrasunetelor.
  • PowerLipo – procedură în care îndepărtarea grăsimii este făcută prin vibraţii.

Important de știut cu privire la slăbirea cu ajutorul liposucției

Fiind singura soluție care, în doar câteva ore, poate remodela abdomenul prin îndepărtarea excesului de grăsime, redând un contur armonios corpului, procedura de liposucție trezește tot mai mult interesul femeilor aflate într-o luptă continuă cu kilogramele. Însă, este foarte important de știut că această procedură nu este atât de simplă pe cât pare.

În primul rând, principalul aspect de care ar trebui să țină cont oricine dorește să apeleze la acest tip de operație, indiferent de zona corpului pentru care o alege, constă în faptul că trebuie să aibă o greutate stabilă și așteptări realiste de la transformarea pe care și-o imaginează. Asta înseamnă, printre altele, că numărul de kilograme de care își poate propune un pacient să scape cu ajutorul lipoaspiraţiei trebuie să fie de maximum 10.

De asemenea, este important de reținut și înțeles că liposucţia nu înlocuieşte o dietă sănătoasă, așadar problema acumulării grăsimii nu va dispărea definitiv dacă procedura nu este corelată şi cu schimbarea stilului de viaţă (alimentație+mișcare).

În plus, un aspect cu privire la care, de obicei, sunt speculate informații false, care oferă așteptări nerealiste, este cel referitor la faptul că liposucția poate elimina celulita. Din păcate, acest lucru nu este adevărat!

4 Comentarii

  • Andreea Gabriela
    Postat 15/12/2017 7:34 am 0Likes

    Buna Dimineata,

    o rugaminte, daca este posibil sa primesc o lista de preturi pentru operatiunea de liposuctie (abdomen,solduri, brate si partea de sus a picioarelor) plus operatiunea de ‘Brazilian butt’ introducerea grasimii de pe corp in posterior.

    Va multumesc

  • Catalina
    Postat 21/01/2018 10:51 am 0Likes

    Buna asi vrea sa stiu care este pretu pentru scapa de burta lasata in jos aveam 110 kg si a cum am 80 dar se lasa burta foarte mult in jos si vreau sa scap de ia asi vrea sa stiu prtu dar in euro multumesc

Lasa un comentariu

Call Now Button