”Și, cum e să pui sâni?” Mi se pune deseori întrebarea asta când vine vorba de implant mamar…
O spun direct: aspectul contează! În natură este chiar determinant. Coama leului, penajul păsărilor, colții gorilei mascul, coarnele cerbului toate fac parte din ”arsenalul” unui ritual de curtare, de impunere a individului în ierarhie. La fel și ”cântecul” sau ”dansul”. Țin de perpetuare și de supraviețuire.
Oamenii, deși au codificat aceste aspecte și le-au abstractizat în concepte, nu sunt eliberați de această condiționare. Înălțimea, culoarea ochilor, bogăția părului, condiția fizică, fermitatea sau finețea trăsăturilor sunt extrem de importante. Deși sublimate în poezie, artă, credințe, muzică, toate acestea își păstrează un rol fundamental, țin de un ”patrimoniu” genetic personal cu care ”negociem” prezența noastră ca indivizi într-o societate complexă și deseori nemiloasă. Ba chiar nedreaptă. Dar reală.
Spre deosebire de animalele menționate, oamenii se evaluează reciproc, indiferent de sex sau de gen. În cazul femeilor, efortul de a arăta bine este chiar sensibil mai mare decât în cazul bărbaților (chiar dacă îl găsim constant și asumat și la aceștia). Sigur, oamenii pot compensa! Un aspect fizic care nu e spectaculos poate fi lesne suplinit:
- de o atitudine;
- de un fel de a fi;
- de succes;
- de un mod de a gândi.
Din fericire. Dar asta nu înseamnă că aspectul fizic nu (mai) contează.
Este operația cu implant mamar mai mult decât o dorință superficială?
Așadar, atunci când facem un implant mamar nu doar îndeplinim o dorință superficială a unei paciente ”de a avea sânii mai mari”. Ci intervenim asemenea unor ”traducători” între persoana cu pricina și mediul ei social. În intervenția cu implant mamar, o susținem pe pacientă în efortul ei de a se simți mai bine în propria piele și în propriul mediu în care trăiește și activează.
Dar facem asta având mereu grijă să le amintim pacientelor că dorința de a confirma din punct de vedere estetic și de a se conforma unor proiecții sociale și culturale trebuie să fie mereu opțională. Și subordonată propriei lor sănătăți și, în esență, propriei lor personalități.
Așadar, nu doar ”punem sâni”: ci ajutăm pacientele să fie gata de a participa la acest spectacol fabulos, dar dur, numit viață.
1 Comentariu
Badin
Excelent articol. Imi place absolut acest site. Continuati treaba buna!
Lasa un comentariu