Rinoplastia este o intervenție comună pentru refacerea funcțională și estetică a nasului, însă în funcție de tehnica chirurgicală aleasă și de rezultatele dorite, operația de rinoplastie poate fi inchisa sau deschisă. Din dorința de a face operația mai puțin traumatică și de a de a diminua efectele negative ale unei rinoplastii obișnuite, au apărut tehnici de operare atraumatice precum cea de rinoplastie inchisa conservativă (preservation rhinoplasty).
Metodele folosite în intervenția de rinoplastie inchisa au fost dezvoltate în urmă cu mulți ani de mulți dintre pionierii chirurgiei rinoplastiei. Cu toate acestea, odată cu apariția rinoplastiei deschise, multe dintre aceste tehnici (rinoplastie inchisa conservativă) au fost uitate sau înlocuite de o intervenție chirurgicală mai agresivă.
Ce este rinoplastia conservativă?
Rinoplastia conservativă presupune efectuarea unor tehnici chirurgicale de modelare a cartilajelor, mușchilor, ligamentelor și oaselor nasului astfel încât să se păstreze integritatea structurală și funcțională. Rinoplastia conservativă poate fi utilizată atât într-o abordare deschisă, cât și închisă.
Oferind rezultate rapide și extraordinare, rinoplastia conservativă este o operație estetică atraumatică deoarece utilizează doar tehnologii, tehnici și instrumente moderne care elimină posibilitatea apariției leziunilor postoperatorii.
Cum se realizează o rinoplastie inchisa conservativă?
Motivele frecvente pentru care oamenii apelează rinoplastie se referă la:
- fixarea sau reducerea cocoașei nazale. Dacă rinoplastia clasică implică îndepărtarea/ tăierea osului cocoașei nazale (care putea să afecteze anatomia/ respirația corectă) și reconstrucția unei punți nazale mai atractive, rinoplastia conservativă privește îndepărtarea bucăților de cartilaj/ os de sub cocoașa dorsală și partea superioară/inferioară a septului. Podul nazal urmează să fie coborât, realizându-se o punte nazală netedă și naturală, fără posibile umflături sau leziuni post-operatorii.
- Modificarea vârfului nazal. Abordarea rinoplastiei conservative la acest nivel presupune păstrarea și remodelarea cartilajelor vârfului, precum și menținerea sau reconstrucția ligamentelor nazale care fac legătura dintre piele și cartilaje. În cazul în care pielea nazală nu necesită să fie ridicată, rinoplastia determină mai puține vânătăi și umflături.
Spre deosebire de tehnicile standard de rinoplastie care utilizează pilă, răzușă și ciocan, rinoplastia conservativă se realizează cu ajutorul unei răzușe electrice cu granulații fine de diamant, care oferă precizie și eficiență remarcabile. Bazată pe tehnologia BienAir, răzușa electrică este un instrument care:
- diminuează posibilitatea de inflamare a țesuturilor și apariție a vânătăilor
- permite o recuperare mai blândă și mai rapidă.
Schimbarea cocoașei nazale dorsale în pod nazal drept are loc la dezarticularea bolții cartilajului de sub capacul osos.
În cadrul acestui tip de rinoplastie, nu mai sunt necesare introducerea unor meșe lungi în nas, care pot ajunge în cavitatea bucală și care nu permit respirația normală după efectuarea operației sau dor la îndepărtare (ca în cazul rinoplastiilor convenționale).
Cui se adresează intervenția de rinoplastie conservativă inchisa?
Această intervenție este recomandată pacienților care prezintă:
Cazuri primare
- Dors în formă naturală cu supra-proiecție (nas tensionat), sept linie mediană.
- Oase nazale scurte cu cocoașă cartilaginoasă, poziție normală a radixului (rădăcina nasului).
- Liniile estetice dorsale drepte, dar deviate de la linia mediană – întâlnite frecvent în cazul nasului masculin.
- Pacient mai în vârstă care prezintă cocoașă nazală dorsală și piele subțire.
Indicații relative
- Sept caudal* (*termen medical care se referă la partea distală/ posterioară/ inferioară a unui organ sau a unei zone).
- Sept nazal deformat – risc de destabilizare septală – angulații (colțuri) verticale / pinten.
- Radix profund cu profil convex – dors în formă de „s”.
- Dors nazal larg.
- Treimea mijlocie a nasului ușor asimetrică.
În cazul în care vrei să știi dacă rinoplastia conservativă atraumatică este pentru tine, programează o consultație la Dr. Panțuru pentru a discuta toate nelămuririle și pentru a alege intervenția corespunzătoare obiectivelor și nevoilor tale.
Care sunt avantajele rinoplastiei atraumatice conservative?
Mai puțin invazivă decât rinoplastia convențională, rinoplastia conservativă este lipsită de durere și de cicatrici postoperatorii. Ținând cont de faptul că osul și cartilajele sunt îndepărtate de sub cocoașa nazală dorsală, se păstrează liniile estetice înnăscute care sunt foarte greu de reconstruit în timpul intervențiilor convenționale. Această tehnică are ca rezultat obținerea unui nas frumos și natural, evitându-se efectul de nas „operat”.
Singurele efecte resimțite de pacienți după intervenție, pe lângă rezultatele estetice, sunt cele de nas înfundat sau de nas care curge. Imediat după operație, pacienții pot respira fără probleme. Din moment ce structurile nazale se păstrează și nu este necesară reconstrucția în timpul intervenției, funcția normală a aparatului respirator este asigurată.
În rinoplastia conservativă, disecția se efectuează în planurile sub-pericondriale și subperiostale, ceea ce înseamnă că țesuturile moi (care transportă vasele de sânge și limfa) nasului nu sunt rănite sau perturbate. În acest fel, umflăturile și vânătăile sunt minime, motiv pentru care recuperarea este semnificativ mai rapidă decât în cazul unei intervenții tradiționale de rinoplastie.
Recuperarea se realizează cu ajutorul unei atele de protecție pentru o perioadă de o săptămână. Aceasta se îndepărtează fără să provoace durere. În unele cazuri, este posibil ca pacienții care au fost supuși unor rinoplastii conservative să apară ca fiind complet recuperați și obținând rezultate naturale rapide.
Care sunt dezavantajele rinoplastiei conservative?
Nu există nicio procedură standard de rinoplastie care să aducă cele mai multe beneficii. Fiecare tehnică are avantajele și dezavantajele sale.
Este și cazul rinoplastiei conservative. Cu toate că rezultatele sunt imediate, iar operația este atraumatică, aceasta nu se adresează tuturor pacienților.
Deformațiile nazale mai complexe vor necesita tehnici structurale tradiționale pentru a obține cele mai bune rezultate. Unele situații pot solicita o abordare combinată pentru a menține podul nazal, fiind utilizate și tehnici conservative pentru modelarea vârfului nazal.
În plus, rinoplastia atraumatică conservativă este recomandată pentru cei care nu au mai fost vreodată supuși unei operații de reconstrucție sau modificare a nasului. Rinoplastia corectivă, în caz contrar, implică alegerea unor intervenții tradiționale.
Când nu se poate efectua operația de rinoplastie inchisa conservativă?
Această intervenție nu este recomandată în cazul în care:
- pacienții au fost supuși unor proceduri anterioare de rinoplastie efectuate de către un chirurg diferit.
- s-a efectuat o rezecție submucoasă a septului nazal.
- există o asimetrie marcată ca treime mijlocie (deviația septului, linii estetice dorsale concave/ convexe, deformare „v” inversată).
- nasul prezintă aspect de șa (se caracterizează printr-o pierdere a înălțimii nasului, din cauza prăbușirii podului nazal) și necesită mărire.
Cu alte cuvinte, rinoplastia conservativă sau preservation rhinoplasty reprezintă o tehnică chirurgicală atraumatică și valoroasă, care ar trebui utilizată doar la anumiți pacienți pentru a crea rezultate naturale remarcabile. În cazul în care consideri că ești apt(ă) pentru o astfel de operație estetică, programează o consultație la cabinetul Dr. Panțuru pentru a afla mai multe detalii.
Lasa un comentariu