Există două abordări în ceea ce privește corecția nazală: rinoplastia deschisă și rinoplastia închisă. Una dintre cele mai mari dileme în rinoplastie este decizia privind tehnica care va aduce cele mai bune rezultate.

Este deosebit de important ca pacienții să fie foarte bine informați despre opțiunile procedurii astfel încât să poată lua decizia corespunzătoare.

Scurt istoric

chirurgia nazala isi are origina in timpul Egiptului Antic
Sursa: Unsplash.com

Vechile hieroglife egiptene surprind existența chirurgiei nazale din anul 600 î.Hr. Abordările privind tehnicile de chirurgie nazală au suferit o schimbare dramatică de paradigmă în ultimele 2 decenii. Rinoplastia închisă a fost abordarea preferată încă de la primele intervenții chirurgicale nazale.

Cu toate acestea, abordările de rinoplastie deschisă au câștigat o favoare extraordinară datorită ușurinței capacității de a diagnostica complet și clar problemele structurale prin vizualizare directă. Totuși, dezavantajele tehnicii deschise includ cicatrici nazale vizibile, edem prelungit și necesitatea unor grefe mai structurale. 

Pe de altă parte, rinoplastia închisă presupune tehnici lipsite de leziuni și o recuperare postoperatorie mai rapidă. Rinoplastia închisă a devenit din nou populară odată cu dezvoltarea multor tehnologii și instrumente speciale, cum ar fi tehnologia BienAir și răzușa electrică cu granulații fine de diamant. Au fost organizate cursuri speciale, conferințe și publicații pentru ca medicii chirurgi să extindă utilizarea acestei tehnici inovative și lipsite de riscuri.

De ce apelează oamenii la rinoplastie?

motive pentru care sa apelezi la rinoplastie
Sursa: Freepik.com

Indiferent de tehnica utilizată, iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții solicită rinoplastia:

  • sunt nemulțumiți de nasul cu care s-au născut, dimensiunea sau proporția nefiind potrivite pentru fața lor (fie au un nas prea mare, fie prea mic);
  • caută să facă o operație la nas din cauza unor leziuni provocate de un accident;
  • Nasul prezintă o cocoașă;
  • Vârful nasului estel bulbos/ borcănat, proeminent, căzut sau supradimensionat;
  • Nările sunt fie prea largi, fie prea înguste;
  • Nasul este strâmb sau asimetric.

Care sunt diferențele între cele două proceduri?

diferentele dintre rinoplastie inchisa si rinoplastie deschisa
Sursa: Unplash.com

În rinoplastia deschisă (denumită și rinoplastie externă) se efectuează mici incizii pe columelă (țesutul moale care separă nările). În timp ce pacientul se află sub anestezie generală, această tehnică permite accesul ușor la structura subiacentă a osului și a cartilajului. 

Principalul beneficiu al tehnicii deschise este o precizie îmbunătățită pentru remodelarea structurii nasului astfel încât să se obțină conturul dorit. Tehnica deschisă este indicată atunci când:

  • se ia în considerare o rinoplastie de reconstrucție; 
  • nasul pacientului este strâmb;
  • se dorește diminuarea vârfului nazal.

Cicatricea lăsată în urmă este abia vizibilă, însă procedura implică inflamarea țesuturilor. De obicei, aceste reacții se vor estompa cu timpul.

Rinoplastia închisă se referă la acea tehnică în care inciziile chirurgicale sunt realizate în nări, fără intervenții externe care să modeleze nasul. Realizată sub anestezie generală, intervenția este mai puțin invazivă și nu creează deloc cicatrici vizibile. 

Deși vizualizarea este inferioară în comparație cu tehnica deschisă, se pot obține schimbări considerabile în ceea ce privește aspectul nasului și/sau îmbunătățirea căilor respiratorii.

Dar tehnica de rinoplastie atraumatică nu ar trebui să constea doar în prevenirea cicatricilor. Conceptul de „atraumatic” are în vedere:

  • minimizarea riscului de a deteriora structura țesuturilor;
  • evitarea leziunilor sau traumelor postoperatorii. 

Acest aspect poate fi abordat în toate intervențiile chirurgicale pentru că fiecare operație ar trebui să implice acționarea într-un mod blând, fără posibilitatea de a afecta ceva. Abordarea atraumatică este valabilă pentru fiecare etapă a intervenției chirurgicale de rinoplastie. 

Din moment ce la rinoplastia obișnuită incizia poate provoca cicatrici sau leziuni, rinoplastia atraumatica își propune să elimine aceste riscuri. Lipsa inciziei la columelă are ca rezultat umflături mai mici și o recuperare mult mai rapidă.

Ce tehnologie utilizează rinoplastia atraumatică?

tehnologia bien air
Sursa: Pexels.com

În cazul celor mai frecvente rinoplastii, chirurgii utilizează instrumente dure precum pila, răzușa și ciocanul. 

Fiind o procedură lipsită de riscuri, rinoplastia atruamatică are în vedere utilizare unor tehnologii și instrumente moderne care să nu provoace leziuni, dar care să ofere rezultate imediate și surprinzătoare.

Cu o tehnologie de ultimă oră, sistemul BienAir deschide noi orizonturi în domeniul chirurgiei estetice nazale. Oferind o precizie și o eficiență de neegalat, pacienții nu mai sunt supuși unor tehnici convenționale de rinoplastie. În rinoplastia atraumatică nu se mai introduc meșe lungi în nas (folosite frecvent la ORL), care ajung în cavitatea bucală și care nu permit respirația după intervenție sau dor la îndepărtare.

Stabilindu-se ca reper în rinoplastie, tehnologia BienAir permite realizarea unei proceduri de corectare de înaltă calitate, cu ajutorul unor instrumente adaptat fiecărei etape chirurgicale. Datorită preciziei sale și a eficienței remarcabile, acest sistem reduce considerabil inflamarea țesuturilor și posibilitatea de apariție a vânătăilor, favorizând o vindecare mai blândă și mai rapidă.

Care sunt etapele rinoplastiei atraumatice?

cum se desfasoara rinoplastia atraumatica
Sursa: Freepik.com

1.Rezecția cocoașei nasului

Operația de rinoplastie atraumatică utilizează o răzușă electrică, cu granulații fine de diamant, care permite felierea precisă a cocoașei osoase în două, trei sau chiar patru straturi, prevenind vânătăile și umflarea țesuturilor. 

2.Osteotomia medială

Osteotomia se referă la intervenția chirurgicală menită să scurteze, prelungească osul ori să-i modifice alinierea, fără să provoace traume la țesuturile care înconjoară osul.

3.Răzuirea dorsală

Sunt utilizate micro-răzușe cu mișcare alternativă pentru a atenua marginile ascuțite și proeminențele osoase după osteotomia medială. Sunt disponibile 3 răzușe diferite cu irigații integrate pentru a oferi răcirea și îndepărtarea resturilor osoase.

4.Osteotomia intermediară

O răzușă specială și inovativă simplifică procedura de osteotomie intermediară. Mișcările bilaterale ale acestui instrument taie inteligent osul fără să-l fractureze (complicație întâlnită frecvent la osul nazal).

5.Osteotomie laterală

Osteotomiile precise asistate de instrumentele BienAir, cu lamele înclinate, vor păstra integritatea pereților laterali prin prevenirea fracturilor imprevizibile ale structurii osoase nazale.

6.Fractura Greenstick

Acest tip de fractură are loc de-a lungul marginilor oaselor nazale și presupune îndoirea și fracturarea osului în loc de ruperea în părți independente. Ultima etapă a intervenției presupune aplicarea unei presiuni ușoare cu degetul pe aceste părți.

Ce rezultate întâlnim la rinoplastia atraumatică?

rezultate rinoplastie inchisa
Sursa: Freepik.com

Imediat după operație, pacienții care au efectuat rinoplastia atraumatică pot respira pe nas. Procedura este lipsită de durere, pacienții simțind doar o ușoară senzație de nas înfundat sau care curge.

Ce presupune recuperarea după o rinoplastie atraumatică?

recuperarea dupa rinoplastia atraumatica
Sursa: Pexels.com

Timp de o săptămână, pacienții trebuie să poarte o atelă de protecție. Aceasta va fi îndepărtată fără să determine durere sau alte complicații.

Care este cea mai bună rinoplastie?

procedura de rinoplastie recomandata
Sursa: Pexels.com

Diferențele sunt foarte mici atunci când se iau în considerare cele 2 tehnici, dar rezultatele și modul de recuperare sunt cele care contează cu adevărat.  

La fiecare pacient, trebuie acordată o atenție deosebită obiectivelor și anatomiei pacientului. Fără incizia columelară, rinoplastia atraumatică permite o operație mai rapidă, iar perioada de recuperare este lipsită de dureri și inflamații. Pe de altă parte, o rinoplastie deschisă oferă un nivel ridicat de precizie și vizibilitate în cazurile dificile și mai complexe.

Concluzii

Cu alte cuvinte, Rinoplastia Atraumatică este o abordare progresivă care schimbă fiecare etapă a intervenției chirurgicale și caută să aducă rezultate surprinzătoare fără complicații. Tehnica rinoplastiei atraumatice, dacă este aplicată judicios, continuă să aibă un rol important în chirurgia nazală corectivă modernă. Dacă vrei să efectuezi o rinoplastie lipsită de riscuri și cu recuperare rapidă, Dr. Panturu îți oferă operații estetice bazate pe tehnologii și instrumente inovative.

Lasa un comentariu

Call Now Button