Operațiile cu diverse tipuri de implanturi mamare sunt unele dintre cele mai frecvente intervenții, cu riscuri minore, dar cu rezultate vizibile într-un timp extrem de scurt de la momentul efectuării. În timp ce multe femei optează pentru implanturi mamare din motive strict estetice, altele apelează la această intervenție din motive medicale. 

Despre motivele pentru care femeile doresc implanturi mamare, precum și despre tipurile de implanturi mamare și operații vom discuta în cele ce urmează.

Motivele pentru care femeile recurg la implanturi mamare

femeile apelează la implanturi mamare din cauza sânilor mici
Sursa: Pexels.com

Cele mai multe femei aleg să efectueze o operație de tip implanturi mamare pentru că își doresc sâni mai mari, mai fermi sau mai ridicați. Totuși, există și situații în care femeile sunt nevoite să apeleze la o asemenea intervenție din motive precum cancerul la sân, respectiv extirparea unuia sau a ambilor sâni. 

Iată, mai jos, o listă cu motivele care le determină pe femei să solicite implanturi mamare:

  • Au sânii foarte mici și doresc o augmentare a acestora, deoarece majoritatea femeilor nu sunt mulțumite de corpul lor;
  • Vor să își crească stima și încrederea în sine – având sânii mai mari, femeile se simt mai încrezătoare și mai atrăgătoare.
  • Au un sân mai mare și unul mai mic și doresc să îi aducă la același nivel.
  • Au sânii lăsați după naștere, lipsiți de fermitate.
  • Vor să arate mai tinere și să nu-și arate vârsta reală, întrucât, pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, sânii devin lăsați și moi.
  • Au suferit o mastectomie cauzată de cancerul la sân, de un accident sau de alte afecțiuni medicale și vor să-și recapete frumusețea corpului și feminitatea. 

Informații generale despre implanturile mamare

ce trebuie să știi despre intervenția de implanturi mamare
Sursa: Freepik.com

Înainte de a lua decizia de a apela la implanturi mamare, orice femeie trebuie să:

  • se documenteze despre acest subiect;
  • discute cu medicul chirurg estetician despre motivul pentru care dorește implanturi mamare și despre modelul cel mai potrivit atât ca textură, formă, cât și compoziție;
  • informeze medicul cu privire la cazurile de cancer la sân din familie (dacă e cazul);
  • efectueze un set de analize de bază și investigații (ecografie mamară, electrocardiogramă și radiografie pulmonară).

În plus, femeile trebuie să respecte următoarele criterii:

  • Să aibă cel puțin 18 ani;
  • Să nu aibă vreo infecție;
  • Să nu fie însărcinate sau în perioada alăptării;
  • Să nu aibă sau să fie predispuse la cancer de sân și să nu fi făcut radioterapie;
  • Să renunțe la fumat cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte de intervenție;

Operația de implanturi mamare are loc timp de 2 ore, fiind realizată sub anestezie generală

Această intervenție chirurgicale presupune inserarea unui anumit tip de implant (din silicon, cu ser fiziologic) printr-un buzunar făcut la nivelul sânului. După ce implanturile mamare au fost introduse, sunt utilizate niște fire speciale care ajută la o vindecare și dispariție rapidă a cicatricilor. 

Recuperarea este de câteva săptămâni, timp în care pacienta trebuie să poarte o bustieră specială și să respecte anumite reguli. Durata de utilizarea implanturilor mamare este între 10-20 de ani, în funcție de tipologia acestora. Totodată, trebuie să știți că este necesară înlocuirea lor la un moment dat. 

Tipologia implanturilor mamare

ce fel de implanturi mamare există
Sursa: Freepik.com

Când vine vorba de operația de implant mamar, trebuie să știți că există mai multe tipuri de implanturi. Medicul chirurg estetician este cel care decide care tip de implant este potrivit, după o consultație în care vi se va măsura bustul. 

În funcție de anumite criterii, implanturile mamare se pot clasifica astfel:

a. în funcție de compoziție:

  • cu ser fiziologic (saline);
  • cu silicon;

b. în funcție de formă:

  • rotunde;
  • alungite (anatomice).

b. în funcție de textură:

  • implanturi netede;
  • implanturi texturate;

Ținând cont de compoziție

  1. Implanturile mamare saline sau cu ser fiziologic sunt umplute cu apă sărată sterilă, fiind aprobate pentru femeile cu vârsta peste 18 ani

Utilizarea acestora este sigură pentru organismul uman, întrucât, în situația în care se sparg, apa salină ar fi absorbită de corp în mod natural. 

Implanturile mamare saline și-au pierdut din popularitate din cauza apariției implanturilor mamare din silicon. Totuși, ele rămân o opțiune accesibilă pentru pacienții care doresc să-și îmbunătățească aspectul sânilor, oferindu-le un aspect uniform și ferm. În plus, incizia este mai mică la operațiile cu implanturi mamare saline.

Implanturile mamare saline sunt umplute în timpul operației. Acest lucru permite ca volumul să fie reglabil, fiind o opțiune bună pentru femeile care nu au sânii egali.

2. Implanturile mamare cu silicon sunt umplute cu gel de silicon, fiind potrivite pentru mărirea sânilor la femeile cu vârsta peste 22 de ani. Acestea sunt cele mai frecvente implanturi mamare de pe piață. 

Implantul mamar din silicon este cea mai moale și mai naturală alegere de implant, fiind complet rotunde. 

Rupturile implantului sunt dificil de observat deoarece sânul își păstrează forma. Din acest motiv, este necesar să efectuați teste RMN regulate pentru a vă asigura că implanturile sunt intacte.  

Spre deosebire de operația cu implanturi mamare saline unde incizia este mică, pentru operația cu implanturi mamare din silicon incizia va fi una mai mare. 

Ținând cont de formă

  1. Implanturile mamare rotunde sunt, așa cum descrie numele, cu formă rotundă, textură netedă la exterior, care oferă un aspect extrem de natural. Implanturile rotunde sunt solicitate adesea de femeile care urmăresc aspectul mai complet al polului superior al sânului

Gelul din interiorul implanturilor rotunde este, în general, mai moale decât la implanturile anatomice. Însă, datorită formei sale complet rotunde, nu există niciun fel de grijă cu privire la rotirea sau deformarea ulterioară a sânului. 

2. Implanturile mamare alungite (anatomice) au o formă lacrimală, cu un aspect mai proeminent în partea de jos și conic în partea de sus.  Implanturile mamare alungite sunt micro-texturate și au un gel mai ferm în interior, care poate modela țesutul mamar într-o măsură mai mare. 

Totodată, implanturile mamare alungite prezintă o mare versatilitate, oferind sânului un aspect mai natural sau mai ”fals”, în funcție de obiectivele pacientei și de tipul de corp pe care aceasta îl are. 

Datorită proprietăților lor, cele mai multe paciente optează pentru o operație cu implanturi mamare alungite, chiar dacă acestea sunt mai scumpe și necesită o incizie ceva mai lungă în piele.

Ținând cont de textură

  1. Implanturile mamare cu textură netedă sunt cele care au un aspect similar cu textura sânului natural

Un implant neted tinde să se deplaseze mai liber în timpul activității decât o face un implant texturat, mișcându-se asemănător țesutul mamar natural.Implanturile netede sunt denumite frecvent implanturi netede și rotunde. Cei mai mulți pacienți optează pentru implanturi netede, însă anumite probleme medicale vor necesita utilizarea implanturilor mamare texturate.

2. Implanturile mamare texturate dezvoltă un țesut cicatrizant care se lipește de implant și creează o senzație mai fermă decât cea a unui implant neted și rotund. 

În timp ce implanturile netede sunt rotunde, implanturile texturate ar putea avea forma rotundă sau formă de lacrimă

Implanturile sub formă de lacrimă necesită o coajă texturată, deoarece aceasta le ajută să adere la țesutul mamar. Ele conduc la prevenirea rotației implantului. Rotația nu este o problemă cu implanturile netede și rotunde, deoarece arată la fel, indiferent de unghiul vizual.

Implanturile cu textură sunt recomandate atunci când un pacient are o afecțiune care determină osul sânului să fie convex sau concav.

Tipuri de operații de implanturi mamare

Așa cum există mai multe tipuri de implanturi mamare, există și mai multe tipuri de operații de implant mamar. Cele mai întâlnite sunt:

  1. Reconstrucția sânilor după mastectomie;
  2. Mărirea sânilor cu implant de silicon;
  3. Micșorarea sânilor;
  4. Lifting sâni (Mastopexia);

Reconstrucția sânilor după mastectomie

reconstrucția mamară
Sursa: Pexels.com

O femeie care are o intervenție chirurgicală pentru tratarea cancerului de sân (mastectomie) ar putea alege să facă o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a reconstrui forma și aspectul sânului/sânilor. Aceasta se numește chirurgie de reconstrucție a sânilor și este una dintre situațiile medicale în care este necesară o operație de implanturi mamare.

Dacă aveți nevoie de o asemenea intervenție, cel mai bine este să discutați despre asta cu chirurgul vostru, respectiv cu un chirurg plastic cu experiență în reconstrucția sânilor (înainte de a vă opera pentru a îndepărta tumora sau sânul). Acest lucru permite echipelor chirurgicale să planifice cel mai bun tratament, chiar dacă decideți să așteptați și să vi se facă o intervenție chirurgicală reconstructivă mai târziu. 

De reținut este faptul că operația de reconstrucție a sânilor se poate face concomitent cu operația de mastectomie. 

Cele mai multe femei care se confruntă cu o mastectomie își pierd stima de sine și feminitatea. Din acest motiv, ele aleg operația de reconstrucție a sânilor fie cu implanturi cu silicon, fie cu țesut propriu (în cazul în care dispun de suficientă piele și grăsime). 

Ele își vor recăpăta permanent forma sânului, pieptul lor o să pară echilibrat atunci când poartă sutien sau costum de baie, iar hainele se vor așeza mai bine. În plus, operația de reconstrucție a sânului în urma unei mastectomii le va readuce încrederea în sine. 

Reconstrucția sânului lasă adesea cicatrici, dar acestea se estompează în timp. 

Mărirea sânilor cu implant de silicon (Augmentarea mamară)

operația de augmentare a sânilor
Sursa: Freepik.com

Augmentarea sânilor este una dintre cele mai populare proceduri de chirurgie estetică efectuate în prezent. 

În timp, factori precum vârsta, genetica, sarcina, schimbările de greutate pot conduce la modificarea dimensiunii și formei sânului. Femeile nemulțumite de dimensiunea sânilor, respectiv cele care au experimentat modificări ale aspectului sânilor pot obține sâni mai plini și mai fermi prin operația de implant mamar cu silicon.

În timpul acestui proces, implanturile mamare sunt plasate într-un buzunar în spatele țesutului mamar existent. Operația de implant mamar poate:

  • crește sau echilibra dimensiunea sânilor, 
  • restabili volumul sânilor 
  • reface forma acestora. 

Este important de reținut că mărirea sânilor nu poate corecta în mod semnificativ sânii lăsați sau căzuți. În aceste cazuri, este adesea necesară o ridicare a sânilor, care poate fi efectuată împreună cu această procedură.

Micșorarea sânilor (Reducția mamară) 

reducerea sânilor mari
Sursa: Pexels.com

Operația de reducere a sânilor (reducție mamară) este o procedură prin care se elimină excesul de grăsime, țesuturi și piele de la sâni. Dacă aveți sâni mari, ați putea opta pentru o intervenție chirurgicală de reducere pentru:

  • a scăpa de disconfortul produs de aceștia
  • a obține o dimensiune a sânilor proporțională cu corpul dumneavoastră.

Operația de reducere a sânilor ar putea, de asemenea, să:

  • îmbunătățească imaginea de sine;
  • îndrepta postura umerilor;
  • sporească capacitatea de a participa la activități fizice;
  • elimine durerile de spate. 

Puteți avea o intervenție chirurgicală de reducere a sânilor la orice vârstă – uneori chiar și în adolescență. Totuși, dacă sânii nu sunt pe deplin dezvoltați, s-ar putea să aveți nevoie de o a doua intervenție chirurgicală mai târziu.

Operația de reducere a sânilor se face de obicei sub anestezie generală, iar tehnica specifică utilizată pentru a reduce dimensiunea sânilor poate varia. Procedura ar putea include: 

  • Chirurgie prin incizii;
  • Liposucție pentru a elimina excesul de grăsime din sâni.

După intervenție, vă veți confrunta, cel mai probabil:

  • cu dureri ale sânilor, 
  • disconfort
  • sensibilitate crescută. 

Recuperarea poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, dar pentru a avea parte de o recuperare eficientă și rapidă:

  • trebuie să urmați sfaturile medicului îndeaproape, 
  • este necesar să luați tratamentul prescris de acesta 
  • se recomandă limitarea activității fizice timp de 2 până la 4 săptămâni.

Lifting sâni (Mastopexia)

liftingul sânilor
Sursa: Icons8.com

Lifting-ul sânilor sau mastopexia este o intervenție ce se realizează pentru ridicarea sânilor și reconstruirea țesutului mamar din interior. 

Ca urmare a înaintării în vârstă, a unei sarcini și a alăptării:

  • sânii devin lăsați, neuniformi, își pot pierde volumul
  • sfârcurile pot fi căzute;
  • iar, areolele devin întinse (pielea întunecată care înconjoară mamelonul). 

Un lifting al sânilor sau o mastopexie se efectuează pentru a elimina aceste modificări, dar și pentru a reda o formă tinerească și pentru a ridica sânii. Acest lucru se realizează prin strângerea excesului de piele și a țesuturilor de susținere pentru a obține un contur ridicat și ferm

După o mastopexie, sânii sunt mai înalți pe piept și mai fermi la atingere. După sarcină, lifting-ul sânilor poate reduce dimensiunea areolară și repoziționa mameloanele îndreptate în jos.

Mărimea, volumul și rotunjimea sânilor nu se schimbă după ridicarea sânilor. Femeile care doresc sâni mai mari, mai mici sau mai rotunjiți ar putea să ia în considerare operațiile de implanturi mamare sau de reducere a sânilor, alături de ridicarea lor.

Lasa un comentariu

Call Now Button