Rinoplastia este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale estetice, ocupând locul al treilea în lume în rândul celor mai solicitate operații. Rinoplastia se realizează, de regulă, din motive ce țin de estetica feței, însă se poate efectua și din motive medicale (în cazul persoanelor care au anumite accidente sau suferă de deviație de sept).
Despre ceea ce presupune operația de rinoplastie, care sunt tipurile de rinoplastie, care sunt beneficiile acestei intervenții și cum se face recuperarea după operație vom discuta în cele ce urmează.
Ce este rinoplastia?
Nasul este elementul central al feței și cel asupra căruia ne cade privirea imediat ce ne uităm la o persoană. Un nas frumos adaugă un plus estetic fizionomiei, în timp ce un nas mare sau strâmb poate conduce la scăderea stimei de sine sau, uneori, chiar forme de depresie.
Schimbarea formei sau proporțiilor piramidei nazale poate determina o schimbare considerabilă la nivelul fizionomiei. În plus, un nas cu o formă armonioasă va putea să deplaseze atenția celor care ne privesc către frumusețea și strălucirea naturală a ochilor.
Rinoplastia presupune o echilibrare a nasului cu celelalte caracteristici faciale ale oricărei persoane care își dorește o asemenea intervenție chirurgicală estetică.
Pe lângă aspectele estetice, nasul este și o parte importantă a sistemului respirator, având un rol major în procesul de respirație. Defectele acestuia pot duce la probleme serioase de sănătate.
Așadar, rinoplastia este operația estetică de corectare a nasului din motive estetice, de îmbunătățire a funcționalității acestuia (pentru persoanele care se confruntă cu deviație de sept și nu pot respira corect sau au probleme cu sforăitul) și de reparare a nasului în urma unor accidente și traumatisme.
Cui se adresează intervenția de rinoplastie?
Rinoplastia este efectuată de doctorul chirurg estetician și poate fi realizată tuturor persoanelor sănătoase din punct de vedere clinic, cu vârsta peste 18 ani.
Atât femeile, cât și bărbații pot apela la rinoplastie. Această intervenție chirurgicală trebuie să se adapteze caracteristicilor diferite ale potențialilor pacienți, criteriile de frumusețe fiind subiective.
Un nas feminin ideal poate avea trăsături delicate, în timp ce un nas masculin se caracterizează ca fiind puternic și drept. În orice caz, nasul trebuie să se potrivească cu personalitatea și fizionomia pacientului, iar operația trebuie să respecte:
- criteriile esteticii
- dorința persoanei care optează pentru rinoplastie.
Tipuri de rinoplastie
Rinoplastia din motive cosmetice – acest tip de rinoplastie se efectuează strict pentru aspectul estetic al nasului:
- micșorarea acestuia;
- eliminarea unei cocoașe nazale dizgrațioase;
- îndepărtarea oricăror asimetrii de la nivelul nasului;
- îngustarea nărilor dacă acestea sunt prea largi;
- rotunjirea vârfului de nas ascuțit, etc.
Indiferent care ar fi motivul pentru care pacientul decide să facă o rinoplastie în scop cosmetic, medicul se va asigura și va face tot posibilul ca rezultatul final să fie cât mai aproape de dorința pacientului. Rezultatul final va fi vizibil în câteva luni de la operație, însă, cu siguranță, fizionomia persoanei care alege rinoplastia va fi îmbunătățită, iar stima de sine crescută.
Rinoplastia din motive de sănătate face referire la deviația de sept, afecțiune în cadrul căreia septul nazal (cartilajul din centrului nasului), nu este poziționat central, fapt ce cauzează probleme de respirație. Cu cât deviația de sept este mai pronunțată, cu atât problemele pe care le cauzează pot fi mai grave, precum:
- dificultăți de respirație;
- sforăit;
- congestie nazală;
- dureri de cap;
- infecții ale sinusurilor.
Rinoplastia reconstructivă se efectuează în urma unor traumatisme sau accidente care duc la deformarea nasului, la perforarea septului sau din cauza unor anomalii congenitale și constă în repoziționarea corectă a oaselor nazale. Dacă intervenția are loc în maxim 10 zile de la producerea accidentului, șansele de reușită ca nasul să fie readus în forma inițială sunt foarte ridicate.
Pregătirea pacientului pentru rinoplastie
Operația de rinoplastie nu este o operație grea sau care să necesite o pregătire intensă. Durează, de regulă, aproximativ 2 ore și este efectuată, sub anestezia generală a pacientului, de către doctorul chirurg estetician.
Înainte de operație, pacientul trebuie să meargă la o consultație amănunțită în care să discute cu medicul:
- despre motivele pentru care dorește rinoplastia (de natură medicală sau cosmetică),
- despre istoricul său medical și al familiei
- despre efectuarea unor analize de bază și investigații imagistice (radiografie, CT sau RMN) care să-i ateste starea de sănătate.
De asemenea, persoana care urmează să efectueze operația de rinoplastie trebuie și să țină cont de următoarele îndrumări:
- Să nu se expună la soare înainte de operație.
- Să renunțe la fumat cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenție.
- Să nu consume aspirină sau un alt medicament care are la bază substanță de aspirină cu cel puțin două săptămâni înainte de operație.
- Să nu mănânce cu 8 ore înainte de operație.
- Să nu aibă viroze respiratorii sau alt fel de infecții în corp.
- Să nu fie în perioada menstruală.
Cum decurge operația de rinoplastie?
Așa cum aminteam mai sus, operația de rinoplastie nu este una complicată. Deși există o mulțime de mituri că este foarte dureroasă, medicii chirurgi esteticieni ne liniștesc, garantând că este printre cele mai puțin dureroase intervenții din paleta intervențiilor de natură estetică.
Rinoplastia se efectuează sub anestezie generală cu intubație orotraheală, pentru a asigura un confort sporit atât pentru pacient, cât și pentru medicul care realizează operația.
În funcție de tipul de rinoplastie, operația poate să dureze mai mult sau mai puțin. De asemenea, procedeele folosite de medic sunt diferite, adaptate pe fiecare caz în parte.
După ce anestezia își face efectul și pacientul este adormit, începe operația de rinoplastie, care poate fi:
- închisă (în interiorul nasului);
- deschisă (în exteriorul nasului).
Rinoplastia închisă se efectuează în interiorul nărilor, nu se intervine și asupra stratului exterior de piele, iar mișcările sunt limitate. Acest tip de intervenție are avantajul unei recuperări rapide, însă și dezavantajul că, din cauza mișcărilor limitate, este posibil să nu se obțină în totalitate forma dorită a nasului.
Rinoplastia deschisă se face prin realizarea unor incizii în interiorul nărilor și în zona care le separă. Chirurgul estetician ridică pielea și cartilajele, având astfel spațiul necesar pentru a efectua intervenția și a corecta forma nasului cât mai aproape de ceea ce își dorește pacientul. Acest tip de intervenție are o perioadă de recuperare ceva mai mare, însă rezultatul obținut este aproape de perfecțiune.
La finalul intervenției, inciziile sunt suturate cu fire fine, adesea resorbabile. În nas se introduc mici tampoane, pentru 24-48 de ore, care să împiedice sângerarea. La exteriorul nasului se va fixa o atelă termoplastică, ce trebuie păstrată timp de 7-10 zile.
Spitalizarea post-operație este, de regulă, de 24 de ore, cu posibilitatea prelungirii în cazul în care apar complicații (cea mai frecvent întâlnită fiind sângerarea).
Care sunt riscurile rinoplastiei?
Alte posibile complicații sau neplăceri care pot să apară în urma intervenției de rinoplastie sunt:
- Durere și disconfort;
- Proces lent de vindecare;
- Cicatrizare inestetică;
- Diferite probleme legate de respirație;
- Amorțeli la nivelul nasului;
- Dureri de dinți și de maxilar;
- Ruperea vaselor mici de sânge de la nivelul nasului;
Recuperarea după operația de rinoplastie
Recuperarea după operația de rinoplastie nu este una dificilă, disconfortul fiind unul extrem de mic. Mai degrabă putem vorbi de un disconfort respirator, cauzat de meșele introduse în nas pentru a împiedica sângerarea.
Pacientul trebuie să se odihnească, să asculte sfaturile medicului și să accepte ideea că va avea, timp de câteva zile, umflături și vânătăi la nivelul nasului și al ochilor.
Edemele se vor retrage în 7-10 zile, iar vânătăile de la ochi în 10-14 zile. Totuși, pentru a se definitiva forma nasului va fi nevoie de câteva luni, poate chiar de un an.
După operație, medicul:
- îi va oferi pacientului toate detaliile necesare pentru îngrijirea și igienizarea zonei;
- îi va prescrie un tratament pe bază de antibiotice pentru a preveni apariția infecțiilor;
- îi va oferi unguente care să diminueze vânătăile, precum și picături și antiinflamatoare care să grăbească vindecarea.
Ce trebuie să faci pentru o recuperare corespunzătoare?
Iată câteva recomandări pentru o recuperare postoperatorie cât mai eficientă:
- În primele săptămâni, pacientul va evita să-și sufle nasul. Nasul se va curăța cu bețișoare de urechi înmuiate în apă oxigenată/ betadină, cu foarte mare atenție și respectând indicațiile medicului.
- Se recomandă strănutul pe gură.
- După îndepărtarea atelei, pacientul își poate curăța exteriorul nasului cu apă și săpun. Poate folosi o cremă hidratantă, întrucât pielea nasului va fi uscată/ crăpată.
- Pacientul nu trebuie să poarte ochelari de soare/ vedere timp de 3 luni. În cazul în care pacientul poartă ochelari din motive medicale și nu poate renunța la ei, se recomandă, pentru o perioadă, purtarea lentilelor de contact.
- Reluarea activităților zilnice se va face la circa 2 săptămâni de la intervenție, însă efortul fizic mai accentuat trebuie evitat măcar 2 luni.
- Se vor folosi comprese cu gheață pentru reducerea umflăturilor.
- Se va evita expunerea la soare – dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să aplice o cremă cu factor ridicat de protecție.
- Pacientul trebuie să renunțe la fumat.
- Se recomandă spălături cu apă de mare și ser fiziologic pentru a grăbi vindecarea țesutului.
- În primele zile de la operație, este necesară menținerea pe timpul nopții o poziție ridicată a capului, pentru a grăbi dezumflarea.
- Nu se recomandă dormitul pe o parte/ pe burtă. Poate utiliza perne care să-l ajute să își mențină poziția.
- Spălatul pe dinți este permis, dar cu mare grijă la dinții din partea de sus.
- Aplecatul în față, cu capul mai jos de nivelul inimii trebuie evitat în primele 7 zile de la intervenție.
- Este necesară respectarea regimului alimentar prescris de medic. Nu este vorba de o dietă restrictivă, ci de consumul unor alimente care grăbesc procesul de vindecare și evitarea consumului de sare, pentru prevenirea acumulării de lichide în vârful nasului.
- Sunt necesare hidratarea intensă și un somn corespunzător, pentru a permite recuperarea eficientă.
- Trebuie evitat orice traumatism la nivelul feței în prima lună de la rinoplastie.
Masajul nazal după rinoplastie
De asemenea, o altă recomandare pe care medicii chirurgi o fac pacienților este efectuarea masajului nasului după rinoplastie. Tehnicile de masaj pot varia în funcție de fiecare situație în parte și, fiecare chirurg plastic, poate avea un set ușor diferit de pași de urmat. Mulți vor recomanda masarea timp de 2 minute, de 2 ori/ zi – o dată dimineața și o dată seara.
Efectuarea unor tehnici speciale de masaj pe nas, la aproximativ două săptămâni după rinoplastie, poate ajuta la reducerea umflăturii atât pe flancurile nasului, cât și pe vârful nazal.
În plus, masajul nazal după rinoplastie poate avea și următoarele avantaje:
- ajută la reducerea țesutului cicatricial pe măsură ce corpul continuă să se vindece;
- încurajează fluxul sanguin adecvat;
- poate ajuta să vă simțiți mai confortabil pe măsură ce vă recuperați complet după rinoplastie.
Două aspecte generale de reținut atunci când vă masați nasul după rinoplastie:
- Nu aplicați prea multă presiune, este posibil să afecteze rezultatele obținute în urma rinoplastiei dacă utilizați prea multă forță. Masajul nu trebuie să provoace durere sau disconfort. În caz contrar, opriți-vă și contactați medicul.
- Efectuați masajul nasului în fața unei oglinzi.
Beneficiile operației de rinoplastie
Așa cum menționam anterior, operația de rinoplastie este una ușoară, iar riscul de a avea complicații sau de a eșua este destul de redus. În schimb, rinoplastia are o serie de beneficii în plan medical și emoțional.
Beneficii pe plan medical
În cazul în care un pacient efectuează operația de rinoplastie din motive medicale, precum o deviație de sept sau traumatisme la nivelul septului, beneficiile vor fi mai mult decât evidente: îmbunătățirea respirației și reducerea sforăitului.
Respirația nazală este extrem de importantă pentru starea de sănătate a unei persoane, aceasta fiind și cea de bază. În momentul în care nu mai putem respira corect pe nas, vom trece la respirația orală, fapt ce duce la creșterea riscului de apariție a alergiilor și virozelor. Astfel, este esențial pentru starea noastră optimă de sănătate să avem o respirație nazală corectă.
Beneficii pe plan emoțional
În situația în care rinoplastia este realizată în scop estetic (pentru a îndrepta nasul, a micșora nările, ș.a.) atunci beneficiile sunt de ordin emoțional.
După operația de rinoplastie, pacientul:
- își va recăpăta încrederea în sine;
- își va spori stima de sine;
- va deveni mai încrezător;
- va avea o viață mai activă din punct de vedere social, fapt ce va conduce la o îmbunătățire a vieții de zi cu zi.
Dacă vă aflați într-una dintre situațiile de mai sus și aveți nevoie de o rinoplastie, apelați cu încredere la serviciile de chirurgie estetică Dr. Panturu. Arhitectura feței începe cu un nas frumos!
3 Comentarii
Murar Elena
Cat costa interventia chirurgicala de rinoplastie ?
Anisoara keller
Buna, am facut 3 luni de la operatie dar nasul meu in vîrf este inca beton cind va trece aceasta anestezie, il simt inca beton de la anestezie, oare asa va ramine?
Catalina Paduraru
Bună seara! În urma cu 12 săptămâni am avut o intervenție chirurgicala de rinoplastie…
Precizez faptul ca am urmat pașii exact asa cum m-a sfătuit medicul, doar ca nu am oprit fumatul și din păcate lucrez într-un mediu destul de scăzut ca și temperatura…6-10 grade ! Am făcut masajul exact asa cum am fost învățată de către medicul meu ,însă după tot timpul acesta nasul îl simt de la jumătate, către vârf amorțit, cu dureri ușoare acum și destul de umflat! Sunt destul de stresata și îngrijorată pt acest lucru ,deoarece forma lui parca nu mai seamănă ca cea de imediat după operație, parca akm datorita umflaturii îmi pare mai mare de fapt! As dorii sa aud mai multe sfaturi,păreri…și de la alți medici în domeniu ,poate acest lucru ma v-a liniștii,pt ca medicul meu a pomenit de o injecție cu steroizi pe care as putea sa o fac sa ajute la desumflarea acelei zone ! Dumneavoastră ce ma puteți sfaturi? Va mulțumesc din suflet pt eventualul răspuns!
Lasa un comentariu