Piața chirurgiei plastice din România are o valoare anuală de zeci de milioane de euro și este într-o continuă creștere. Mai mult, în urmă cu câțiva ani, intram în topul țărilor în care se fac cele mai multe operații estetice. Iar mărirea sânilor cu implant de silicon este pe primul loc în clasamentul celor mai frecvente intervenții. Cu toate acestea, însă, în jurul „silicoanelor” încă se creează numeroase controverse și se lansează tot felul de mituri.
Iată 11 dintre acestea, aruncate prin fake news-uri în lumea mare a internetului, dar desființate cu desăvârșire de specialiști:
1. Implantul cu silicon poate provoca apariția cancerului mamar
Fals! S-au făcut numeroase cercetări pe acestă temă și s-a stabilit că nu există nicio legătură între implanturile mamare cu silicon și dezvoltarea cancerului mamar. Unul dintre cele mai vaste studii realizate în acest sens este „Safety of Silicone Breast Implants” și aparține Comisiei Naționale pentru Materiale din Silicon utilizate în Statele Unite ale Americii.
2. După implant nu se poate alăpta
Fals! Plasarea implantului nu are nicio legătură cu lactația, iar incizia poate fi făcută în așa fel încât nu sunt secționate glanda mamară sau canalele galactofore.
3. Implanturile trebuie schimbate după X ani
Fals! În general, implanturile au garanție pe viață, dată de producător în privința calității implantului. Se întâmplă, însă, ca pacientele să revină după un anumit număr de ani – 5-10-15, chiar 20 – și să dorescă o modificare, fie o mărire adițională, fie o micșorare a sânilor. Acest lucru este cerut, de obicei, din cauza unei reacții normale de incapsulare a implantului mamar sau din considerente estetice.
4. Toate implanturile au un aspect artificial
Fals! Există, într-adevăr, posibilitatea de a da acel aspect de „sâni falși”, în cazul mărimilor foarte mari. Însă, în general, dacă implantul este unul normal ca dimensiune și corect plasat, sânul va arăta pe cât se poate de natural. De altfel, există și silicoane anatomice care imită forma sânului și nu dau acel aspect rotund.
5. Implanturile se lasă după naștere
Fals! Efectul de lăsare a sânilor după naștere este dat de glanda mamară care suferă o involuție postlactică iar dacă acest lucru se întâmplă, sânii se pot lăsa în același fel, cu sau fără implant.
6. După mărirea sânilor cu implant de silicon, femeile nu-și mai simt mameloanele
Fals! Sau, să spunem, parțial adevărat. Asta pentru că există cazuri, chiar dacă sunt puține, când capacitatea senzorială poate fi diminuată, spre inexistentă, la nivelul mameloanelor. Acest lucru poate fi întâlnit în cazul unor implanturi foarte mari, care fac ca nervii să fie întinși în zona respectivă. Însă e doar o situație temporară, în niciun caz acest lucru nu se întâmplă pe perioadă nedeterminată.
7. Implanturile creează alergii
Fals! Nu există niciun studiu care să susțină acest mit și singura alergie pe care o femeie o poate avea în legătură cu un implant este alergia la silicon, iar cazurile sunt extrem de puține. Este lesne de înțeles, însă, că aceasta nu este dată de implantul în sine, ci există deja și, evident, este descoperită înainte ca implantul să fie pus.
8. Nu mai ai voie să faci sport după mărirea sânilor cu implant de silicon
Fals! Există o perioadă de recuperare pe care trebuie să o respecți cu strictețe și prevede ca timp de 4-6 săptămâni după operație să nu faci sport sau mișcări prea bruște, însă mai apoi, progresiv, se poate reveni la activitățile obișnuite, inclusiv la sport.
9. Implantul are contraindicația de a te expune la soare
Fals! La fel ca în cazul practicării sportului, expunerea la soare sau mersul la solar sunt contraindicate doar în perioada de recuperare și doar din cauza cicatricilor. Expunerea la soare sau la solar poate colora cicatricile în maro închis, acestea căpătând un aspect inestetic, pe care, cu siguranță, nu îl dorești.
10. Implanturile au risc de rotație, se pot întoarce invers
Parțial adevărat. Fenomenul se numește torsiune și constă în întoarcerea implantului cu baza în sus. Însă acest risc este valabil doar în cazul silicoanelor anatomice și este scăzut. Sau, mai bine zis, depinde foarte mult de medicul tău. Acesta va ști cum să evite producerea torsiunii.
11. Implanturile pot exploda în avion, astfel că nu este recomandat să zbori
Evident, fals! Probabil acesta e cel mai amuzant mit privind augumentarea mamară, dar este complet eronat, deși a apărut în urma unei întâmplări petrecute cu ani buni în urmă la o doamnă care își mărise sânii până la cupa F și care leșinase într-un avion după ce a prezentat dureri de sâni. Însă implanturile nu își modifică în niciun fel volumul odată cu scăderea presiunii atmosferice.
Lasa un comentariu